Vaak worden vooral de voordelen van samen met je kind slapen uitgelicht. Toch zijn er ook veel ouders die hun kind op de eigen kamer laten slapen. Dit zijn 3 redenen om je kind vandaag nog in zijn eigen kamer te laten slapen.
Op dezelfde kamer slapen of niet?
Als het om slapen gaat zijn er duidelijk twee kampen: de ene helft van de ouders vind het niet meer dan vanzelfsprekend om de baby op de slaapkamer van de ouders te laten slapen. Soms zelfs heel dichtbij door middel van co-sleeping. Het andere deel van de ouders vind dit maar niets en kiest ervoor om de baby (direct) in de eigen kamer te laten slapen. Het maakt niet zo veel uit tot welk deel van ouders jij behoort. Belangrijk is dat je samen achter de beslissing staat en je er goed bij voelt. Houd er echter wel rekening mee dat je kind vroeg of laat wel op de eigen kamer zal moeten slapen. Bovendien zitten er aan het slapen op een eigen kamer ook heel wat voordelen.
3 Redenen om je kind vandaag nog in zijn eigen kamer te laten slapen
Hieronder vind je drie redenen die in het voordeel spreken van een kind op de eigen kamer te laten slapen. Wellicht zijn er meer redenen te bedenken, maar dit zijn de sterkste. Deze zou je mee kunnen nemen in de overweging als je partner en jij het op dit gebied niet eens zijn met elkaar.
1. Het versterkt de familieband
De ouders zijn het fundament in een gezin. Als het tussen jou en je partner niet zo lekker loopt dan heeft dat effect op het hele gezin. Slapeloze nachten doordat de baby jullie allebei wakker houdt kunnen daarbij funest zijn. Een goede verstandhouding is belangrijk om het gezin bij elkaar te houden. Een baby of kind op de kamer heeft bovendien invloed op je sexleven. Dit kan dan weer van invloed zijn op jullie humeur en de onderlinge relatie. Ook een gesprek voeren voor het slapen gaan is met een kind op de kamer een stuk lastiger. Voor kinderen is het bovendien belangrijk dat ze weten dat de ouders er alles aan doenom onderling een goede relatie te hebben. En dat begint in de slaapkamer.
2. Kinderen leren zelfstandig te zijn
Het is natuurlijk hartstikke fijn als je kind als het wakker wordt weet dat mama en papa heel dichtbij zijn. Toch is het ook goed om een kind te leren dat de ouders er zijn, zelfs als ze niet direct te zien zijn. Dat wil niet zeggen dat je je kind zo lang moet laten huilen tot het van pure uitputting maar weer in slaap valt. Je moet het per keer bekijken. Vaak kun je als ouder aan het huilen horen of je kind echt iets nodig heeft of niet. Zolang jij je kind het vertrouwen geeft dat je er bent mocht het echt nodig zijn dan is het goed. Je zou ook via een babyfoon kunnen communiceren met je kind. Op die manier weet je kind dat je er bent (het hoort jou), maar leert het ook zelfstandig in te slapen, zonder dat jij je bed uit hoeft.
3. Het versterkt het zelfvertrouwen
Dit punt ligt natuurlijk een beetje aan de leeftijd van je kind. Hoe ouder je kind wordt, hoe meer dingen het zelf leert te doen. En dan is je kind beretrots, want ineens kan het zichzelf aankleden, gaat het naar een potje en kan de speen de deur uit. Hoe meer je kind kan hoe groter het zelfvertrouwen wordt. Dat gaat ook op voor het zelfstandig en alleen op een kamer slapen. Je kind heeft een eigen bed en slaapt net als grote mensen zelf in een kamer. Dat is een boost voor het zelfvertrouwen van je kleine.
Of je er nu wel of niet voor kiest om je kind op jullie kamer te laten slapen, er zijn voor beide voor- en nadelen te bedenken. Maar op een gegeven moment zul je er niet meer onderuit komen en zal je kind toch echt op zijn of haar eigen kamer moeten slapen.
You may also like
-
Gaat je peuter naar het kinderdagverblijf? Zo ga je er mee om!
-
Op avontuur met het hele gezin? 3 gave reizen die geschikt zijn om met kinderen te doen
-
Echtscheiding met kinderen
-
3 simpele maar lekkere bladerdeeghapjes voor een kinderverjaardag
-
Lig je in een scheiding? Een mediator kan je verder helpen