3 tips voor omgaan met nachtmerries en dromen bij kinderen

3 tips voor omgaan met nachtmerries en dromen bij kinderen

Na het op bed leggen van je kind kan voor je kind de reis naar dromenland beginnen. Kinderen verwerken, net als volwassenen, gebeurtenissen uit hun leven in hun dromen en nachtmerries. Als volwassenen kunnen we daarop reflecteren. Jonge kinderen kunnen dit nog niet. Vrijwel alle deskundigen zijn het dan ook eens dat dromen een essentieel onderdeel van de slaap is. Alle indrukken worden tijdens het dromen verwerkt. Een droom werkt dus eigenlijk als een uitlaatklep. Daarom geven wij in dit artikel handige tips om de dromen van je kind bespreekbaar te maken.

Tip 1. Praat over dromen

Als je kind bij het ontbijt verteld over een droom die hij of zij heeft gehad dan zijn we als ouders al snel geneigd om te zeggen “het was maar een droom”. Echter is het juist belangrijk om de emotie van je kind over de droom mee te beleven en er samen over te praten. Heeft je kind een nachtmerrie gehad? Dan is het ook erg belangrijk om erover te praten. Zo kom je er eventueel achter welke onderliggende angsten de nachtmerrie veroorzaken. Probeer tijdens het praten over de nachtmerrie open vragen te stellen.

Tip 2. Verder slapen in eigen bed

Als je kind een nachtmerrie heeft gehad dan is het belangrijk om het kind wel weer in zijn of haar eigen bed verder te laten slapen. Door je kind meteen bij jou in bed te nemen, associeert het de eigen slaapkamer met een onveilige plek. Je kan dus beter even bij je kind op bed gaan zitten en samen praten over iets leuks om over te dromen. Het wordt dan ook niet aanbevolen, zoals veel ouders doen, om het kind uit zijn bed te halen om hem bij hem te laten slapen. Dit kan leiden tot andere slaapproblemen op lange termijn, zeggen experts.

Tip 3. Zorg voor rust voor het slapengaan

Door voor het slapengaan gezellig met je kind te kletsen of verhaaltjes voor te lezen stimuleer je je kind om rustig te gaan slapen. Het helpt zeker om hier een ritueel van te maken. Ook is het aangeraden om nog even op de kamer te blijven zodra je kind slaapt. De aanwezigheid zorgt ervoor dat hij of zij zich veiliger voelt en dus in diepere slaap kan komen.