Placenta Previa (voorliggende placenta)

Placenta Previa (voorliggende placenta)

Bij de placenta previa, ook wel voorliggende placenta genoemd, ligt de placenta onderin de baarmoeder. Normaal gezien groeit de placenta bovenin de baarmoeder. Je lichaam doet dit vanzelf om de placenta en je kindje te beschermen. Soms kan het voor komen dat bij vrouwen de placenta zich hecht onderin de baarmoeder. Hierdoor kan de baarmoedermond en baarmoederhals bedekt raken. Als de druk van het kindje te groot wordt kunnen er bloedingen ontstaan.

Vrouwen die een laag liggende placenta hebben worden hun hele zwangerschap begeleidt door een gynaecoloog. In veel gevallen is bij de 12 weken echo al te zien hoe de placenta ligt. Sowieso wordt dit ontdekt bij de 20 weken echo. Het mooie van moeder natuur is dat het probleem zich soms zelf oplost. De placenta kan zich verplaatsen en dan is er niks aan de hand.

Keizersnede bij voorliggende placenta?

Als de placenta zich echter niet verplaatst, dan kan het erg lastig zijn om op een natuurlijke manier te bevallen. Als de placenta echt de doorgang blokkeert, dan kan je niet veel meer doen. Dan wordt er een keizersnede uitgevoerd. Als de placenta aan de rand ligt, dan kan het nog mogelijk zijn om op een natuurlijke manier te bevallen. Er moet voldoende ruimte zijn voor het kindje om erdoor te kunnen en er moet geen gevaar voor scheuring zijn.

Bloedingen

Het gevaar bij een voorliggende placenta is dat er bloedingen kunnen ontstaan. Doordat het kindje drukt op de placenta kan dit gebeuren. Je zal geen pijn voelen bij het bloedverlies, echter moet je bij veel bloedverlies wel opgenomen worden in het ziekenhuis. Je moet dan de rest van je zwangerschap in bed doorbrengen om meer bloedingen te voorkomen. Het kan erg gevaarlijk zijn voor je kindje als de placenta blijft bloeden.

Neem rust!

Als het wel weer stopt met bloeden dan mag je gewoon naar huis, maar moet je heel veel rusten. Je mag geen seks meer hebben, niet fietsen of veel lopen. Laat staan zware dingen tillen! Het is echt van belang dat je rust neemt in deze periode. Je zal het jezelf niet vergeven dat het misgaat doordat je onvoldoende rust genomen hebt.

Risico’s voor groei voorliggende placenta

Er zijn een aantal situaties waarbij een voorliggende placenta vaker voorkomt. Zo komt dit vaker voor bij vrouwen die boven de 35 jaar zwanger zijn. Ook zie je dit bij vrouwen die een meerling verwachten. Als je eerder een keizersnede hebt gehad of rookt kan je ook een placenta previa ontwikkelen.