trampoline kopen

Trampoline kopen, waar moet ik op letten?

Het is bij veel ouders een vraag die steeds maar terug komt: “mogen wij een trampoline?”. En misschien vind je dat wel prima. Maar je wilt er natuurlijk niet zomaar eentje kopen. Je wilt namelijk wel dat het veilig en verantwoord is. Het gaat hier immers ook om de veiligheid van je kind. Dus waar let je op als je een trampoline koopt?

 

Een ongeluk zit vaak in een klein hoekje. Daarom is het goed om je tuin zo veilig mogelijk in te richten. Maar hoe doe je dat, zonder dat het er ongezellig uit ziet? Met deze tips heb jij een gezellig en kindvriendelijke tuin.

Maximaal aantal personen

Heb jij zelf al een groot gezin, komen de vriendjes en vriendinnetjes van jouw kinderen altijd bij jullie spelen of weet je eigenlijk wel zeker dat dat gaat gebeuren op het moment dat er een trampoline in jullie tuin staat? Het is goed om van te voren na te denken over hoeveel kinderen er op een trampoline mogen. Hoe meer kinderen erop, hoe groter en steviger de trampoline moet zijn. Goed om dus even uit te zoeken. Vertel ook aan je kinderen hoeveel er maximaal op mogen, zodat er geen onveilige situatie ontstaat.

Veiligheid boven alles

Je wilt natuurlijk dat je kinderen veilig op een trampoline kunnen spelen. Kijk daarin wat jij fijn vindt. Zo heb je er tegenwoordig handige beschermnetten omheen, maar kun je ook voor een inbouw trampoline kiezen. Dan is de trampoline gelijk aan de grond en kunnen de kinderen er minder snel echt vanaf vallen. Daarnaast is een trampoline altijd een mooie plek om spullen onder te leggen of voor de hond om daar te slapen, maar dat maakt het extra gevaarlijk.

Onderdelen vervangen

Maar door al dat leuke gespring erop gaan onderdelen slijten. Uiteraard gebeurt dat niet binnen een week, maar naar verloop van tijd is het verstandig om wat onderdelen te vervangen. Denk bijvoorbeeld aan de beschermrand. Die je niet alleen helpt om op de trampoline te komen, maar je ook beschermen tegen de springveren. Die hoor je eigenlijk eens in de twee, drie jaar te vervangen. En als je de beschermrand vervangt, neem dan ook gelijk even de springveren mee. Die krijgen het namelijk zwaar te verduren. Een nieuw setje is dus geen overbodige luxe. De springmat zelf hoef je niet per se te vervangen, maar kun je laten repareren. Het onderstel hoef je in theorie nooit te vervangen.

Plaatsing van trampoline

Kijk als laatste ook goed naar de plek waar je de trampoline wilt neerzetten. Is dat op tegels of ga je hem toch in het gras zetten? Gras is vaak wel het beste, omdat een onverharde ondergrond de schokken opvangt en beter op zijn plek blijft staan. Houd er sowieso rekening mee dat de trampoline altijd op een stabiele ondergrond moet staan. Hoe minder hij kan bewegen, hoe veiliger het is en hoe minder ongelukken er gebeuren.