Regeldagen na de geboorte van je kindje zijn de dagen waarop je kind een sprongetje maakt en behoefte heeft aan meer drinken. Je kindje gaat groeien en heeft meer voeding nodig! Je kindje kan van slag zijn hierdoor en meer gaan huilen dan normaal. Wat vaak ook een kenmerk is, is dat je kindje vaker ’s nachts wakker is door de honger. Of hij of zij slaapt juist als een blok om alle groei te verwerken. Ook zal het lijken alsof je kindje onverzadigd blijft na de voeding.. Maar geen stress, dit hoort bij de regeldagen!
Je lichaam past zicht aan
Het idee van de regeldagen is eigenlijk een natuurlijk proces. Je kindje maakt dus om de zoveel tijd sprongetjes. Dat betekent dat het kindje gaat groeien. Daarvoor is natuurlijk meer voeding nodig. Als je borstvoeding geeft en merkt dat je in de regeldagen terecht bent gekomen, realiseer je je dan dat jouw lichaam zich ook zal aanpassen. Zodra jij je kindje vaker aan de borst legt voor voeding, denkt je lichaam; hé ik moet meer melk gaan produceren. Dit helpt vooral goed als je ervoor zorgt dat je kindje de borst goed leegdrinkt. Hoe vaker je lichaam zal merken dat de borsten leeg zijn, hoe sneller het lichaam gaat werken om weer nieuwe melk te produceren. De natuur lost dus vanzelf de regeldagen op!
Hoe herken je regeldagen?
We gaven net al even aan dat je regeldagen kan herkennen doordat je kindje meer huilt dan normaal en onverzadigd lijkt. Daarnaast zijn er ook nog een aantal andere kenmerken aan je kindje te zien die erop duiden dat hij of zij in de regeldagen zit. Je baby is bijvoorbeeld hangerig en aanhankelijk. Of hij of zij sabbelt veel op de handjes en maakt smakkende geluiden. Soms is het zo dat het slaappatroon van de baby verandert. Dat zorgt ervoor dat ie vaker wakker is ’s nachts. Of de baby slaapt juist meer doordat ie veel energie heeft gebruikt om de groeispurt te maken.
Wat herken je aan je eigen lichaam?
Je kan aan je eigen lichaam herkennen dat je baby in de regeldagen zit als je het gevoel hebt dat je borsten helemaal leeg zijn. Raak dan niet in paniek! Je lichaam zal begrijpen dat er snel nieuwe melk aangemaakt moet worden om het kindje voldoende voeding te geven. Daarnaast is het belangrijk om jezelf voldoende rust te geven in deze periode. Het kan behoorlijk slopend zijn voor je lichaam en geest met een kindje in de regeldagen. Zorg voor voldoende rust! Eet vooral gezond en voldoende, zodat je lichaam genoeg voedingsstoffen heeft om melk te produceren voor je kindje.
Als je kindje behoefte heeft aan melk, leg dan het kind aan de borst. Je kan dit gewoon zo vaak doen als nodig. Je kind heeft er immers behoefte aan. Probeer het hongergevoel van het kind niet te stillen met een speentje of iets. Zorg ervoor dat zijn of haar honger gestild wordt met de voedingsstoffen die het nodig heeft! En hou in gedachten dat de regeldagen slechts een paar dagen duren. Voordat je het weet zit je weer in een normaler ritme.
Wanneer zijn er regeldagen?
Er zijn een aantal periodes in het eerst levensjaar van je kindje waarin de regeldagen vallen. Het is net precies op deze dagen vastgelegd natuurlijk, elk kindje is anders. En ook spelen andere omstandigheden mee, zoals het weer. Als het wat warmer weer is kunnen er meer regeldagen zijn. Wij geven een indicatie van wanneer ongeveer de regeldagen kunnen komen, bij:
9-10 dagen
3-4 weken
6 weken
3-4 maanden
6 maanden
Er kan ook iets anders zijn natuurlijk
Het kan natuurlijk zo zijn dat er iets anders aan de hand is met je kindje. Als je merkt dat je kindje onrustig blijft na veel borstvoeding of blijft huilen, ga dan na of er iets anders aan de hand kan zijn. Als je twijfelt, ga dan langs bij de dokter of het consultatiebureau voor een check.
Hoe vaak voeding geven?
Als je kindje geboren is zal het zo’n 10 tot 12 keer per dag voeding willen. Dat komt voornamelijk omdat zijn of haar maagje nog klein is en hierdoor maar kleine hoeveelheden gedronken kunnen worden. Na een week zal dit afnemen tot zo’n 7 tot 9 keer. Er zijn wat richtlijnen voor de hoeveelheid melk dat een kindje binnen moet krijgen. Hierbij geldt dat er zo’n 150 ml, per kilo per 24 uur gedronken moet worden ongeveer.
Let dus dat dit richtlijnen zijn. Elk kindje is anders en van nature zal het kindje al kunnen aangeven hoeveel het nodig heeft. Ook kan je dat bijhouden als moeder door te voelen hoeveel melk er in de borsten zit of hoe snel ze leeg zijn.
Voorbereiding op de eerste keer borstvoeding?
Ben je nog in verwachting van je kindje en wil je vast meer weten over borstvoeding? Weet dat het belangrijk is om de eerste dagen na de geboorte de tijd te nemen om borstvoeding te geven. Jij en je kindje moeten elkaar leren kennen. Voor alles een eerste keer. Word dus niet te gespannen bij het geven van de borstvoeding, maar probeer geduldig te blijven. Wat ook veel kan helpen in dit proces is om voldoende rust te nemen na de bevalling. Dat heb je wel verdiend! Je kindje vangt spanningen of vermoeidheid snel op, dus zorg dat je voldoende rust neemt.
Door dit proces zo goed mogelijk te laten verlopen, kan dit ervoor zorgen dat je de regeldagen wat beter doorkomt. Als je kindje helemaal gewend is aan de borstvoeding en aan jou, dan kan dit helpen bij de regeldagen. Tuurlijk zal dit niet alle hobbels wegnemen, maar het helpt wel als je een goede basis hebt met je kindje.