Van oorsprong komen ze uit Amerika en de bekendste variant is waarschijnlijk de chocolate chip cookie. Cookies zijn een heerlijke traktatie en waar je de meeste kinderen nachts voor wakker kunt maken. En jou misschien ook wel! Cookies zijn een zoete lekkernij waar je zelf helemaal je eigen draai aan kunt geven. Ze zijn er in alle soorten en maten en cookies bakken is een ideale activiteit voor op kinderfeestjes of gewoon tijdens een gezellige zondag ochtend. Maar hoe maak je nou de lekkerste cookies? Dat leggen wij je uit!
De ingrediënten
Het bakken van de perfecte cookies is een kunst. De keuze van jouw ingrediënten kan hét verschil maken. Met de juiste keuze houd je de cookies heerlijk knapperig van buiten en nog een beetje zacht vanbinnen. Eigeel zorgt bijvoorbeeld voor een volle smaak en laat de structuur van je cookies meer op cake lijken. Eiwit maakt je cookies juist knapperiger. Wil je de koekjes heerlijk chewy maken? Kies dan voor bruine suiker in plaats van kristalsuiker (want daar worden ze juist weer knapperiger van). Als je op zoek bent naar die mooie, gebroken en opengebarsten structuur, dan moet je wat baking soda toevoegen aan het deeg. Met bakpoeder is het resultaat juist glad en egaal.
Mengen, mixen, kneden
Ben je eenmaal uit de ingrediënten keuze, dan wordt het tijd om de ingrediënten op de juiste manier te mixen. Voor de kids vaak het leukste stukje, want vooral wanneer alles gemixt is steken zijn nog wel eens hun vinger in de kom voor een dikke lik beslag. Let hierbij wel op: er zitten rauwe eieren in het deeg, waardoor dit gevaarlijk kan zijn. Als je je kinderen wil laten snoepen van het deeg, dan kun je beter kant en klaar cookie dough kopen.
Wanneer je de boter en suiker te lang en te hard mixt, kunnen je cookies droog worden. Mix dus niet langer dan een minuut. Ook de droge ingrediënten wil je niet te lang mixen. Als je mixt met een mixer is het verstandig om de deeghaken te gebruiken in plaats van de gardes wanneer je de droge ingrediënten met de natte combineert. Hoe langer je mixt, hoe minder goed de structuur van je cookies zal zijn.
Gouden tip: laat je deeg koelen!
Wat ons betreft de belangrijkste tip. Door je koekjesdeeg te laten koelen, verbetert de smaak en de structuur van je koekjes. In de koelkast trekken de smaken namelijk nog beter in het deeg. Daarnaast zorgt het koelen ervoor dat je cookies in de oven niet uit zullen lopen (dat gebeurt namelijk als de boter smelt). Doordat de boter koud is, krijgt het deeg eerst de kans om vaste vorm aan te nemen waarna ze dus niet meer uit kunnen lopen. Zo houd je de perfecte vorm!
Probeer uit naar hartenlust
De bovenstaande tips zijn de belangrijkste basistips voor het maken van overheerlijke cookies. Maar het belangrijkste is dat je verder nog alle kans hebt om naar hartenlust te variëren. Kies bijvoorbeeld voor extra smaakmakers zoals gember of nootjes, en probeer verschillende vullingen uit zoals chocola, Speculoos of Oreo’s. En vergeet natuurlijk vooral niet te genieten van het resultaat!
You may also like
-
Gaat je peuter naar het kinderdagverblijf? Zo ga je er mee om!
-
Op avontuur met het hele gezin? 3 gave reizen die geschikt zijn om met kinderen te doen
-
Echtscheiding met kinderen
-
3 simpele maar lekkere bladerdeeghapjes voor een kinderverjaardag
-
Lig je in een scheiding? Een mediator kan je verder helpen